Weilbachs Kunstnerleksikon (Weilbach’s Biographical Dictionary of Artists) is a Danish biographical dictionary of artists and architects. The current edition, which is also freely available online, contains the biographies of some 8,000 Danish artists and architects. [1]

History

The first edition, Dansk Konstnerlexikon (1878), [2] Was the work of Philip Weilbach qui he expanded into the two-volume Nyt dansk Kunstnerlexikon in 1897. [3] In subsequent editions, it est devenu the standard reference work is noticeable all Danish Artists and architects. Danish artists including painters, architects, sculptors, conservators , stonemasons, engineers, lithographers, engravers, Stucco artists and miniaturists. [4]

Current edition

The fourth edition of Weilbach , edited by Sys Hartmann, was published in nine volumes in 1994-2000 with the biographies of nearly 8,000 artists and architects. [5]

Since 1996, an online, freely accessible digitized version of the fourth edition has been available as a major component of Kunstindeks Danmark . [6]

References

  1. Jump up^ “Philip Weilbach”,Den Store Danske. (In Danish)Retrieved 7 October 2012.
  2. Jump up^ Weilbach, Philip (1877). Dansk Konstnerlexikon: indeholdende Korte levnedstegnelser over Konstnere, som indtil udgangen af ​​1876 have levet og arbejdet i Danmark eller den danske stat . AF Host & Son . Retrieved 7 October 2012 .
  3. Jump up^ Weilbach, Philip (1897). Nyt dansk kunstnerlexikon: bd.Indenlandske kunstnere (fortsættelse) Udenlandske kunstnere, som have arbejdet eller studeret for en tid i Danmark. Tilføjelser og rettelser . Gyldendal . Retrieved 7 October 2012 .
  4. Jump up^ Merete Bodelsen; Povl Engelstoft (1947). Weilbachs Kunstnerleksikon samt supplement bd. I-III: Udgivet af en komité med støtte af Carlsbergfondet . Aschhoug . Retrieved 7 October 2012 .
  5. Jump up^ Hartmann, Sys (2000). Weilbach – Dansk Kunstnerleksikon.Munksgaard. ISBN  978-87-16-11206-4 . Retrieved 7 October2012 .
  6. Jump up^ “Kunstindekx Danmark”,Den Store Danske. (In Danish)Retrieved 7 October 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *